Thursday, March 10, 2011

A mi Maria Lujzank - Hargitay Judit

  


     A tortenet szerelmi szalanak konfliktusat Maria Lujza, a csaszari par kenyeskedo lanya okozta. Hary Janos szines tortenetei szerint Maria Lujza azonnal beleszeretett Haryba, amint eszrevette, hogy Hary Janos egy apro mozdulattal elmozditotta a ket orszag hatarat. Ezzel elkezdodott a darab bonyodalma, hiszen Maria Lujza azonnal a csaszari udvarba rendelte Janost, amit Orzse, Janos szerelme nemigen ertekelt.
     Maria Lujza ruhajarol mar meseltunk a korabbi irasainkban, de most ideje megemlitenunk ki is alakitotta 40 alkalommal a szerepet.
     Hargitay Judit volt az egyetlen nem EZIs szereploje az 1983/84-ben szinre tuzott Szigeti Karoly rendezte darabnak. Minden adottsaga megadatott: szep volt, kontrasztot alkotott Orzsevel, felsegesen tudott viselkedni, feltalalta magat a szinpadon, kitunoen artikulalt es remek hangja volt. Meg a monogramja is megegyezo a darab cimszereplojevel:HJ!
     Juditot elso alklommal minden lany meregette, kivancsiak voltunk, hogy mitol kulonb ez a Zrinyis lany, mint barmelyike a mi EZIseinknek. Kesobb levetkoztuk buszkesegunket, es nyitottabbak lettunk hozza. Akkor derult ki, hogy mennyire kulonleges ember Judit. Nagyon kedves, nyitott volt mar akkoriban is, mindig mosolygott, sosem panaszkodott, nem kenyeskedett, nem volt bekepzelt. Egyszoval megmaradt onmaga termeszetessegeben!

      Megmaradt a szivemben orokre, pedig sosem volt alkalmunk beszelgetni az eloadasok alatt, es mikor az eloadassorozatnak vege lett ugy ahogy erkezett el is tunt az eletunkbol. Nagyon remeltem, hogy nem orokre lepett ki az enyembol.

      Az embert mindig akkor erik a varatlan meglepetesek, amikor nem szamit ra... 2009 oktobereben a Magyar Allami Operahaz cimre tuzte Hartmut Schorghofer rendezeseben es Fischer Adam vezenyletevel A Kekszakallu Herceg Vara cimu operat, melynek en lehettem Juditja. Mar javaban folytak a probak, es koveledtunk a finish-hez, amikor szoltak, hogy menjek fel a masodik emeletre megbeszelni a sajtotajekoztatok idopontjat. Amikor kinitottam az ajtot Hargitay Judit allt velem szemben. Szivemben hatalmas boldogsag lett urra, es Judit is megorult nekem. Ugy ereztem, hogy egy kicsit visszamegyunk az idoben, es minden elveszettnek hitt emlek, dolog, baratsag vegre a helyere talal.

     Judit semmit sem valtozott. Ugyanolyan gyonyoru lelek, ugyanugy tud szeretni, mint regen. Ugyanolyan lendulettel eli eletet es vegzi munkajat, amint az lathattuk tole a Hary eloadasokon. Es legfokeppen ugyanolyan jo barat, mint amilyennek kicsi korunkban elkepzeltem azt.

     A mi Hary Janos eloadasunk 1983/84-ben eletreszolo erzelmeket inditott el bennunk. Mindenki nyert ebbol az elmenybol. Nyert zeneileg, nyert emberileg. En mind emellett baratra talaltam. Egy eletre szolora.


           Vizin Viktoria



1 comment:

  1. Kedved Hary blogot olvasok!
    Olvassatok szeretettel Hargitay Judit levelet, melyet a legutobbi bejegyzes valaszakent kuldott nekem.
    Vizin Viktoria

    "Kedves Háry blogosok! Viki jóvoltából tegnap szereztem tudomást a blogról, bár először jól ledöbbentem, amikor megláttam a Facebook üzenőfalamon ahogy épp egymást tépjük Vikivel Örzseként és Lujzaként :) Nagyon hálás vagyok Vikinek, hogy elküldte nekem a fotókat és a blogot, és köszönöm a szép sorokat, amiket írt rólam. Ritkán kapok ilyen ajándékot egy baráttól....Olyan jó, hogy a 21. században újra tudjuk éleszteni a régi emlékeinket, és már azt hittem, soha nem hallok többet a Háry csapatáról...Nekem is óriási élmény volt Mária Lujzát játszani, igaz, egyetlen Zrínyisként úgy éreztem, mindenki képzettebb nálam zeneileg és rengeteg lánynak a hangja is jobb volt az enyémnél. Például Vikié. Megmaradt bennem, hogy egyszer egy előadás előtt beszélgettünk Vikivel, és azt mondta, hogy operaénekesnő szeretne lenni. Csodálkoztam az elszántságán, hogyan tudhatja ezt egy 11 éves kislány ilyen biztosan? És lám...valóra váltotta az álmait. Amikor 2009-ben találkoztunk az Operaházban (a sajtóosztályon dolgozom), azt hittem, meg sem fog ismerni. Erre meglátott a terem másik sarkából, odafutott hozzám és a nyakamba ugrott...szép pillanat volt, majdnem bőgtünk mind a ketten. Büszke vagyok rá, hogy az a 11 éves kecskeméti kislány milyen szép karriert futott be, és a budapesti Juditja a Kékszakállúban is gyönyörű volt, legalább négyszer láttam.
    De visszatérve a Háryra....életre szóló emlék, tényleg, de nagyon kemény munka is volt. Akkor jöttem rá, hogy a színház nem csak a csillogásról szól. Minden hétvégén előadásunk volt, olykor kettő is, hihetetlen fegyelem és koncentráció kellett hozzá. De nem cseréltem volna el semmire, imádtam az egészet. Igaz, utána másfelé sodort az élet, de látjátok, végül mégiscsak az Operaházban kötöttem ki, igaz, a kulisszák mögött :)
    A Háry nekem is megvan DVD-n, meg néhány régi újságkivágás is, majd beszkennelem. A fotó hatására már írt nekem egykori "férjem", a Napóleont játszó Kürtösi Szabolcs is, de mindenkinek örülök, aki a régiek közül felveszi velem a kapcsolatot. Viki, Veled pedig találkozunk júniusban! Puszi mindenkinek, Judit

    ReplyDelete