Friday, March 4, 2011

A gyonyoru jelmezek

Orzse jelmeze
A Hary nagyszeru es izgalmas tortenetet es Kodaly zsenialis muzsikajat a szinpad es a szereplok jelmeze egyenrangu tarssa egeszitette ki a Kodaly Iskola produkciojaban. 


A Ratkai Erzsebet altal tervezett jelmezek, jobban mondva nepviseletek hitelesen tukroztek a nepies hangvetelt, amit a Hary daljateka kepvisel. Ratkai Erzsebet gazdag himzesu, gyonyoru jelmezei unnepelyesse tettek a negyven eloadast.
        
Maria Lujza jelmeze
Ratkai Erzsebet jelmeztervezo no alkotta a gyonyorubbnel gyonyorubb kalocsai himzett ruhakat. Sosem felejtem el Orzse ruhajat. Az egesz csipke volt, es a hagyomanyos kalocsai szinekkel, azaz mely kek es lila kombinaciojaval volt kihimezve. Hozzaillo fejkotovel es papuccsal kiegeszitve.

A Csaszarne pedig puccos lilaban volt, miutan a lila a kiraly szin. 

En negyszer jatszottam Orzse szerepet, mivel Voros Kati balesetet szenvedett, es be kellett ugranom helyette. Csodalatos elmeny volt. Eletreszolo elmeny. Nagyban meghatarozta a jovobeni palyavalaztasomat es eletutamat. Az evad tobbi alkalmaval szinten reszt vettem a darabban, mint leanykari tag. 


Marci bacsi jelmeze
Az eloadas elotti oltozes nagy elmeny volt es mindig nagy izgalomban telt.  Nagyon finom, erzekeny ruhadarabokat kellett magunkra huzni, amikhez gyerekkent nem voltunk hozzaszolva. A finom cerna horgolt csipkezokni, kalocsai papucs, aminek keskeny orra van papucs leven nyitott a hatulja, nagyon veszelyes volt szinpadon, foleg, hogy a finom zoknicskas labunk csuszkalt a papucsban! Sok idot vett igenybe magunkra olteni a bluzt es a rengeteg szoknyat; az alsoszoknyat, szoknyat, a kotenyta mi mind szalagokkat volt megszoritva. Gomb, zipzar, kapcsok vagy tapados zarak meg nem voltak feltalalva a nepviseletes idokben! Mikor azonban elkeszultunk, az eredmeny lelegzet elallito volt! Minden szinpadra lepes elott meg kellett fesulkodnunk, 
hogy toketetesek legyunk szinpadon es a viselkedesunk ennek megfeleloen szakmabeli kellett hogy legyen, figyelem es fegyelem a szinpad mogott es eloadas kozben! Igazi szineszeknek, eloadoknak ereztuk magunkat!


Vizin Viktoria visszaemlekezese

No comments:

Post a Comment