Tuesday, March 8, 2011

  Kecskemet ekszerdoboza - A Katona Jozsef Szinhaz
       http://www.kecskemetikatona.hu/


      Az arannyal dusan cizellalt nezoter a vilag nagy szinhazainak kicsinyitett megvalositasa anelkul, hogy barmikor is utanzasnak latnank nyomat benne!
Nem egeszen 600 fo csodalhatja egy alkalommal a szinhaz eloadasat a foldszinti sorokban, a foldszinti es elso emeleti paholyokban, valamint a "kakasulon", vagy zsollyen.
Akkusztikaja kivalo, foleg amikor telthaz van.
Voros barsonyszekei kenyelmesek, idealis kikapcsolodas reszenek tekinthetok, hiszen lenyeges, hogy ha valaki egy hosszu faraszto nap utan elmegy a szinhazba ne az irodai szekekhez hasonlo kenyelmetlen, huvos fogadtatasban reszesuljon, hanem felemelo erzest nyujtson meg a szek is az eloadassal egyutt.
Mivel kicsiny a szinhaz, ezert a zsollyerol is jol lathato minden, ennek ellenere regi szinhazi hagyomanynak megfeleloen a kecskemeti kozonseg szinhazi latcsot visz az eloadasra, illetve kolcsonozhet egyet a nezoteri jegyszedoktol.
A paholyokban ot szeket helyeztek el: ketto elol, ketto mogotte es egy egeszen hatul. Amikor belepsz, minden melyvoros barsonyban pompazik, es a falon aranyba keretezett tukor talalhato, hogy az elegans szinhazlatogato megigazithassa sminkjet, ruhajat. Termeszetesen a paholyban uloknek ruhatarra sem kell pazarolni idejuket, mert a paholyban levo fogas erre szolgal nekik.
A paholy oldalan hatul van egy kimagaslo kis loca, van alkalom, amikor annyira nagy a nezettsege az adott darabnak, hogy oda is beultetik az erdeklodo nezot.
A darab elkezdese elott tiz perccel harom figyelmeztetot hallhat a kozonseg, amely nem csongetes, hanem Kodaly Zoltan Galantai Tancok kezdo sora (m-rmf-mrm-rmf-mrdrs,), majd: "Kerjuk kedves kozonsegunket, hogy foglaljak el helyuket! Az eloadast tiz perc mulva elkezdjuk!"
A szinhazi bufeben elegans ruhaba oltozott kecskemeti kozonseg ekkor eli legnagyobb tarsadalmi eletet. A holgyek felmerik egymas ruhajat, frizurajat, sminkjet, a ferfiak pedig megbeszelik az adott politikai helyzetet.
A kecskemeti szinhaz kozonsege rendkivul fegyelmezett. Egyetlen kesve erkezo nezo sem zavarja meg a darabot. Az utolso figyelmezteteskor mar mindenki bent ul a sajat helyen.
A hatalmas arany diszcsillar elsotetul, az emberek feszulten varjak a karmester erkeztet, es nagy tapssal koszontik ot es zenekarat. A kecskemeti kozonseg buszke, hogy van egy ilyen szep, es legfokeppen jol funkcionalo szinhazuk!
A fuggony felmegy, es vele egyutt a szinpad diszletszaga megcsapja az emberek orrat. Elkezdodik a varazs!
A darab vegen vastapssal unneplik a szinmuveszeket.
A kecskemeti Katona Jozsef szinhaz mindig katartikus elmenyt ad.

No comments:

Post a Comment