Saturday, April 30, 2011

Viktoria a jelmezekrol

En ugy gondolom szinpadi fejjel, hogy mindennek megvolt a maga miertre a jelmezek teren is.
A tortenetet termeszetesen igaz tortenelmi tenyekre fektettek le: a Habsburgok es a magyarok letet, konfliktusat probaltak kikarikirozni vegig. Ehhez tokeletes jellemrajzot szolgaltatott Ratkai Erzsebet jelmeztervezono otlete, miszerint az osszes "szegeny, derek Magyar Nep"- ahogy a leanykar enekli a darab soran - a maga egyszerusegeben, egyszeru, alig diszitett, pasztell szinu ruhakban jelent meg a szinpadon( lasd a fent reszletezett Hary gunyaja, Marci bacsi eredeti kocsis ruhaja, illetve az egesz leanykar).
Hary a fekete-feher paraszt gunya melle ket okbol kapott hatalmas piros huszar kalpagot:
Hary Janos a darab cimado foszereploje, valahogy ki kell emelni ot a sivarabb kozegbol, hiszen a szinten fent emlitett diszes kalocsai himzesek a Habsburg csaszari jelmezeken szeles szinskalaval hozakodtak elo, es akar el is nyomhattak volna a cimszereplot, ha a huszarsisak nem lett volna!
A masik indok pedig a tortenet komikumat tukrozi: Hary, a nagyot lodito ember, aki a egy egyszeri ember volt - innen a paraszt gunya - allandoan a sajat dicshimnuszat fejtegette a helyi falu kocsmajaban, es igaz senki sem hitte el, de o vegig allitotta, hogy o volt a huszarok legjobbika!
Amint az iment emlitettem a Habsburg kastelyban lako szereplok mind kalocsai himzessel gazdagon csipkezett ruhakba voltak oltoztetve: Csaszar, Csaszarne, a hisztis Maria Lujza, kesobb Marci bacsi a Napoleon sisakjaval( szinten a helyzet komikumat erosive ), Napoleon es Ebelasztin Baro.
De hogyhogy Orzse nem parasztlanyka ruhaban jelent meg, hanem szinten kalocsaiban?
A kalocsai mintanak tobb fajtaja, tobb szinhagyomanya letezik.
A "puccosabb" elenk szinu- lila, vagy piros - ruhakba a gazdagabb, komerszebb, a magyar erzeseket/kulturat igazan nem ismero Habsburg csaszari udvar emberei kaptak, mig Orzse - a paraszlany, Hary orokos szerelme a mely kek es melyebb pirossal kombinalt, kevesbe csipkezett okalocsai mintanak mehfelelo jelmezt oltotte fel magara. Ez a tipus joval egyszerubb, ugyanakkor meghittebb latvanyt nyujt a nezoknek.
Lehetett volna Orzse is a leanykari tagoknak megfelelo pasztell szinu jelmezben, dehat Hary szerelmet, akinek nem sokkal kevesebb konfliktusa volt a csaszari sereggel, mint Harynak ki kellett emelni egy egyeni szinosszeallitasu, diszitesu ruhaval es fokotovel.( A kalocsai jelmezek nehany darabjat megtalalhatod a ket nappal ezelotti hozzaszolasban)
Vizin Viktoria

No comments:

Post a Comment